Portodomein Real Companhia Velha – Portugal

 

 

In het aanbod van Portugese wijnen heeft de Douro ons een bijzondere geschiedenis te vertellen.

Real Companhia Velha werd opgericht in 1756, bij koninklijk charter van Dom José I, op initiatief van de Markies van Pombal. Bij de oprichting waren de belangrijkste wijnboeren van de Douro en voorname burgers van Porto betrokken.

Met de officiële erkenning van de Douro in 1758 is deze regio, na Chianti, het oudste wijnherkomstgebied ter wereld. Het was de opdracht van Real Companhia Velha om de herkomstregelgeving te definiëren, uit te voeren en te handhaven.

De Douro werd grondig gekadastreerd en ingedeeld in verschillende prijsklassen; elke import van wijnen uit andere regio’s werd verboden en de prijsdaling door vermenging van Dourowijnen met deze andere wijnen werd voorkomen. Later zijn verdere bepalingen uitgevaardigd o.a. op het vlak van een maximale aanplant, een maximale opbrengst, het verbod om meer dan 1/3 van zijn portovoorraad te verkopen, hebben geleid tot een beschermde productiekwaliteit en gecontroleerde prijzen.

In 2006 vierde Real Companhia Velha zijn 250 jarige betrokkenheid bij de porthandel. Achter hen ligt een schitterende geschiedenis.

De visie voor de toekomst is niet veranderd, altijd blijven streven naar de hoogst haalbare kwaliteit om zo historie te blijven schrijven. Port heeft meer aanzien verworven dan welke wijn ook in de wereld.

Quinta das Carvalhas, onderdeel van Real Companhia Velha

Genietend van een prominente positie op de linkeroever van de rivier de Douro, in Pinhão, beslaat het landgoed de hele heuvel met uitzicht op de rivier de Douro. Het beslaat tevens een deel van de hellingen van de rechteroever van de zijrivier Torto.

De oude wijnstokken van Carvalhas zijn een post-phylloxera-plantage, die de respectvolle leeftijd van een eeuw oud hebben bereikt en een van de rijkste selectie van oude inheemse Douro-variëteiten vertegenwoordigen.

 

                                      “Port is de koning onder de wijnen, de wijn voor koningen”