Late druivenoogst
(begin oktober). Na de oogst begint onmiddellijk de vinificatie bij een
gecontroleerde temperatuur.
Na 10 dagen worden
de schillen verwijderd, de schillen worden terug naar de wijngaard gebracht om
de velden te bemesten. Hierna volgt de tweede gisting die een maand duurt en
die spontaan begint door simpelweg de kelder te verwarmen.
Aan het einde wordt
de wijn gezuiverd. Er wordt gebruikt gemaakt van decanteren, dus de wijn van de
ene tank naar de andere overbrengen en verwijderen van de onzuiverheden die
zich op de bodem nestelen. Om deze reden heeft Fontechiara terecht de
certificering van veganistische wijn verkregen.
Daarna rijpt
Nebbiolo twee jaar in Franse eikenhouten vaten (550L) en Barrique (225L). Na
twee jaar nemen we ongeveer 80% van het grote vat en 20% van de barriques (hier
is de houtachtige geur veel meer uitgesproken) van dezelfde blend en dezelfde
vintage.
We filteren de wijn
met kartonnen filters voor de laatste stap het bottelen.
Deze wijn
betekent een glas vol Piemontese power: rood fruit, fraai versmolten met
houttonen, een vleugje leer, chocolade en pittige zwarte peper. Zeg daar maar
eens nee tegen.
Type: Rode wijn
Druif:
Nebbiolo
Alc: 13,50%
Producent: Fontechiara
Te
drinken bij: Het
past goed bij stevig rood vlees, gebraad, wildstoofpotjes en oude kazen