Wijndomein Olivedale – Zuid Afrika

 

 

Het wijndomein Olivedale, gelegen in Swellendam ligt halverwege tussen Kaapstad en George. Het domein is omgeven in het noorden door het gebergte Langeberg en in het zuiden door de rivier Breerivier.

Het heeft een warm en gematigd klimaat, bijna mediterraan, met gemiddelde temperaturen van 17 ° C in juli tot 27,5 ° C in januari, de gemiddelde jaarlijkse regenval van 560 mm komt voor in alle seizoenen.

De wijngaarden zelf liggen op 45 km van de Indische Oceaan en tussen 50 en 60 meter boven de zeespiegel en de bodems variëren sterk van klei tot fijn zand.

Tijdens het rijpen van de druiven, ongeveer 45 dagen vóór de oogst, is er een constant temperatuurverschil van 10 ° C tussen dag en nacht.

Het oogstseizoen is 2 à 3 weken later dan in andere regio’s waardoor de druiven een stress vrije suikervorming proces hebben, de pluk gebeurt handmatig en zonder tussenkomst van chemicaliën of andere zaken die de druiven kunnen aantasten in hun rijping.

Het was na een ontmoeting van de wijnmaker Carl van Wijck en zijn Belgische vriend in 2010 dat men plannen smeedde tot een samenwerking. Hierdoor konden zij de fantastische wijnen produceren met de lokale bevolking. De afzetmarkt werd zo gegarandeerd door de Belgische vrienden.

Doordat ze alles volledig zelf in de hand hebben, ze niet afhangen van coöperatieven en dergelijke kunnen ze hun eigen ding doen zonder tussenkomst van derden. Hiervoor werd een gloednieuwe kelder gebouwd en kunnen de druiven rustig rijpen tot volwaardige en fantastische wijnen.