Graanstokerij Braeckman – België

 

 

Al meer dan 100 jaar stookt Braeckman Graanstokerij volgens de eeuwenoude Vlaamse traditie in de familiale stokerij. Momenteel staat de derde generatie jeneverstokers aan het roer met Filip Braeckman als meester-distilleerder, bijgestaan door zijn zoon Sebastian. Zijn overgrootvader Achiel Braeckman startte in 1918 met de productie van jenever. Net na WO I was de alcohol schaars en heel gegeerd omdat de koperen ketels waren gebruikt om wapens van te maken. Grootvader Achiel begon met een kleine stokerij bij hem thuis in Nederzwalm en stookte daar voor het eerst de Blauwe Duif jenever.

Sinds de bouw van een nieuwe graanstokerij in Oudenaarde in 1996 stookt Braeckman in een moderne omgeving maar nog steeds volgens de ambachtelijke en traditionele methodes. Dankzij de modernisering van de installaties wordt de kwaliteit van elke stap in het productieproces nog meer gegarandeerd: van de selectie van de granen tot aan de botteling van het eindproduct.

Als een van de enige overgebleven ‘warme stokers’ blijft Braeckman trouw aan het oude gezegde ‘van korrel tot borrel’: rogge en mout worden door de stokerij zelf gemalen en worden vergist en gedistilleerd volgens de eeuwenoude traditie.

“We vinden het belangrijk om volgens de traditie te werken. We maken daarom ook nog alles op ambachtelijke wijze, van grondstof tot eindproduct. Dat wil zeggen dat we zelf rogge en mout uit de regio malen en distilleren in de stokerij. Zo verkrijgen we smaakvolle moutwijn, de basis van onze jenevers.” Aldus Sebastian Braeckman.