Domein Meerdael – België

 

 

Paul Vleminckx is een man met ambitie, daarvan getuigt het wijndomein Meerdael in Oud-Heverlee. Het grootste deel van zijn volwassen leven was hij actief in een familiebedrijf dat mosterd en mayonaise maakte. Toch sluimerden er al een tijdje wilde plannen om wijn te gaan maken. Wanneer het familiebedrijf verkocht werd, beseft de ondernemer dat het een kwestie van ‘nu of nooit’ was. Vleminckx ging wijn verbouwen, en niet zomaar wijn, de eerste schuimwijn van Belgische bodem. Een echte ‘champagne uit Vlaanderen’. Samen met zijn vrouw plantte hij in 1994 de eerste stokken aan en een succesverhaal was geboren. De planttechniek, snoeiwijze en verzorging van de wijngaard gebeuren volgens de laatste hoogtechnologische normen. Tussen 1998 en 2000 werd het domein uitgebreid tot 60.000 wijnstokken.

Meerdael geniet een erg unieke bodemsamenstelling. De bovenlaag bestaat uit zand en zandsteen, met daaronder een diepe strook mergel. Het is de mergel die de wijn zijn natuurlijke frisheid geeft. Om hier optimaal van te genieten heeft Vleminckx gekozen voor een Franse methode van beplanten. De ranken staan dicht tegen elkaar, wat de concurrentie tussen de wortels bevordert. Hierdoor worden ze gedwongen dieper in de bodem door te dringen. Meer mergel en dus ook een betere smaak! Meerdael bezit intussen al 8 ha met daarop de veelzijdige Chardonnay. Ideaal voor deze bodem en overheerlijk in een mousserend wijntje.

Ondertussen groeide het bedrijf verder door en werd het proces alleen maar verbeterd. Die toenemende kennis en vakmanschap, samen met de steun van echtgenote An en zoon Laurens, zorgde er ook voor dat Paul met de Chardonnay Meerdael regelmatig in de prijzen valt. De uitschieter tussen die prijzen was zonder twijfel de Grand Medaille d’Or op het Concours Mondial in 2009.

 

 “Van oesters met kerst tot een aperitiefje op Valentijn, Meerdael geeft het net dat beetje meer”